Activiteiten

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

Activiteiten

 1. Op
  14 mei
  inLokeren 

  De Canon van Vlaanderen. Een politiek geladen project? Of een ‘divers, overtuigend en verrassend’ aanbod?

  Zowat een jaar geleden lanceerde de Vlaamse regering De Canon van Vlaanderen.Heel wat Vlamingen zijn geïnteresseerd en kochten het standaardwerk in de boekhandel. U ook? Of misschien nog niet? U twijfelt? Geen probleem als Davidsfonds zijn we het aan onszelf verplicht om De Canon te bekijken en in ons voordrachtenprogramma aan bod te laten komen.
  Hiervoor hebben we historica  prof. Katlijne Van der Stighelen te gast. Zij was lid van de wetenschappelijke commissie die eind oktober 2020 aan de slag ging om De Canon op te stellen en in 60 vensters uit te werken.
  In deze lezing gaat aandacht uit naar het ontstaan van De Canon, de eerste reacties op de lancering van het initiatief en de wetenschappelijke bezwaren. Punten van kritiek ten opzichte van de canon als instrument en ten opzichte van de samenstelling van de commissie worden doorgelicht. Vervolgens wordt de selectie van de ‘60 vensters’ en de opmaak van een ‘venster ’besproken aan de hand van een aantal voorbeelden uit verschillende periodes, verschillende ‘disciplines’ en vanuit verschillende invalshoeken. Daarnaast wordt toegelicht op welke manier De Canon een divers doelpubliek beoogt en hoe de Canoncommissie zich inzet om in de nabije toekomst analoge en digitale versies te ontwikkelen voor kinderen, anderstaligen en mensen met een beperking. Tenslotte wordt er een analyse gemaakt van de receptie van De Canon bij de publicatie ervan op 6 mei 2023.
  Ongetwijfeld een zeer boeiend en actueel onderwerp! U komt toch ook? Van harte welkom!
  Wanneer en waar? Dinsdag 14 mei om 20 uur in het cultureel centrum (zaal D1), Kerkplein, Lokeren.
  Inkom: 5 euro leden/8 euro niet-leden.

   Meer info bij Frans De Smedt (tel.09.348 0278)

  e-mail: de.smedt-bosch@telenet.be

   

   

   

   

  Geschiedenis & Erfgoed Cultuurregio Waasland
  De Canon van Vlaanderen. Een politiek geladen project? Of een ‘divers, overtuigend en verrassend’ aanbod?
  Meer informatie