Over "Reducciones" in Zuid-Amerika: een onbekends sociaal-economisch-religieus experiment !

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

20 sep

"Reducciones" in Zuid-Amerika: een onbekends sociaal-economisch-religieus experiment !

Graag nemen we u terug mee in de tijd (1565-1759) naar een vergeten onderwerp dat zich afspeelt in een ander continent: De voor velen onbekende religieuze missies in Zuid-Amerika: de reducciones. 

dinsdag 20 september 2022 om 20:00 uur

Geschiedenis biedt een ongekende variatie van bekende maar ook onbekende feiten die zich in het verleden afspeelden. Graag nemen we u terug mee in de tijd (1565-1759) naar een vergeten onderwerp dat zich afspeelt in een ander continent: De voor velen onbekende religieuze missies in Zuid-Amerika: de reducciones  (reducere , terugbrengen, ) of de nederzettingen van inheemse volkeren die door jezuïetenpriesters in de Nieuwe Wereld werden georganiseerd en beheerd als onderdeel van hun beschavings- en evangelisatiewerk.

 

Over de verdienste en het succes van deze inspanning is onder historici stevig gediscussieerd. Het feit blijft dat zij van vitaal belang was voor de vroege organisatie van het grondgebied en de grondslagen van de Amerikaanse samenleving zoals wij die vandaag kennen. Verschillende missionarismonumenten staan nu op de Werelderfgoedlijst. Kunnen we ook vandaag anno 2022 iets leren van dit uniek socio-economisch – religieus experiment dat 200 jaren standhield? Of was het een voorbijgestreefd ideaal, een keurslijf waarin de inheemse bevolking gedwongen werden, onaangepast aan de huidige maatstaven?

 U komt het te weten op dinsdag 20 september om 20 uur in het Cultureel Centrum (zaal D) in Lokeren (Kerkplein). Gastspreker is de veelzijdige Prof.em. Dr. Marc De Broe. Iedereen is van harte welkom!

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 4,00
Standaard € 7,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Geschiedenis & ErfgoedMens & MaatschappijReligie & ZingevingPolitiekLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2ActiviteitWereld